HudvårdHudvård är ett väldigt stort område – det finns medicinsk hudvård, naturlig hudvård och ekologisk hudvård för att nämna några få vanliga uttryck. Gemensamt för all typ av hudvård är naturligtvis huden eller människans hy. I majoriteten av sammanhangen för hudvård är och ansiktet fokus då det är denna del av kroppen som alltid syns. Efter ansikte kommer hals och händer men även lår och mage har ett stort intresse.

Vi vill alla se bra ut, pigga och fulla av energi men med åldern kommer förändringar i kroppen som vi inte kan hindra – då de är genetiska. Vad vi däremot kan göra är att försöka bromsa dessa negativa trender och ge kroppen och huden speciellt, de bästa möjliga förutsättningarna för att hålla sig ungdomlig och fräsch. Detta är vad hudvård handlar om – att ta hand om sin hud för att behålla den så naturligt och spänstig som möjligt, så länge som möjligt. ”Anti-aging” produkter väller nu in på marknaden med mer eller mindre fantastiska löften och föryngring av huden eller omformning av kroppens DNA för att inte åldras. Trots att de allra flesta inser det omöjliga i dessa löften säljs produkterna i kolosala kvantiteter.

Huden är kroppens största organ. Den fungerar som ett skydd för våra inre organ mot omgivningen utanför och huden påverkas av hur vi lever och sköter oss. Äter vi bra och näringsrik mat, sportar i lagom mängd, ser till att vi dricker tillräckligt med vatten, sover ordentligt, undviker rökning och alltför stora mängder alkohol och är försiktig med solandet, så kommer vår hud att se levande och frisk ut under lång tid framöver. Med bra hudvård förstärker man möjligheterna till att lyckas. Men man skall veta att de genetiska förutsättningarna och variationerna mellan oss människor påverkar resultaten i mycket stor utsträckning.

Anatomiskt sätt skiljer sig huden lite åt mellan män och kvinnor, där männens hud ofta är lite tjockare och innehåller mer kollagen vilket gör den lite spänstigare och ger färre rynkor. De allra flesta personer har en normal hy som varken fjällar eller blir fet. Hudvård för denna typ av personer är ofta enklare och ger ofta mycket goda resultat. Men även för personer med fet hy eller känslig hy kan mycket bra resultat uppnås. Här handlar det bara om att hitta de produkter som passar personen ifråga.

För att underlätta för huden att hålla sig frisk och fräsch finns en rad olika produkter på marknaden för hudvård och det gäller att hitta precis det som passar en själv. Det är många faktorer som avgör – pris, konsistens, varumärke och vilken effekt man söker. Många gånger är det viktigt inom hudvård att identifiera viken som är ens hudtyp och lära känna vad som passar denna.

Medicinsk hudvård till skillnad mot vanlig hudvård, har produkter som ofta innehåller högre koncentrationer av aktiva ämnen och som tränger längre ner i de olika hudlagren. Vanliga hudvårdsprodukter stannar som regel i de övre hudlagren där har sin effekt. Medicinsk hudvård kan också vara lösningen på ett speciellt problem som skall korrigeras – acne, rosacea, pigmenteringar solfläckar eller annan skadad hud. Det krävs en mer noggrann kontroll av dessa produkter från läkemedelsverket och normalt för bara certifierade hudvård terapeuter och läkare sälja dessa produkter och utföra behandlingarna.

Ekologisk hudvård kännetecknas av att huvudparten av ingredienserna skall komma frånkontrollerade ekologiska odlingar eller kontrollerat ekologiskt insamlade växter. Inga djurförsök har heller utförts på produkter inom ekologisk hudvård – varken vid tillverkning eller utveckling.