Make upMake up, även make-up, är egentligen ett engelskt ord som kan jämföras med det svenska ordet ”att sminka” och innebär en form av ansiktsbehandling med hjälp av smink eller kosmetika. Syftet med make up är vanligen att förbättra en persons utseende eller inom film och teater – att få fram ett speciellt utseende (kan vara en skada, ökad ålder eller ett skrämmande utseende). Men make up används både inom sjukvården för personer som tillexempel fått kraftiga ärr som skall döljas eller fått brännskador där till exempel ögonbryn försvunnit och vill markeras. Inom försvaret är olika former av kamouflage viktigt och stora pengar läggs ner varje år på detta.

Skönhetsbranchen som helhet har gått framåt med stormsteg de senaste tjugo åren. Det har resulterat i ett enormt utbud av både personer som jobbar med smink (make up artister och hudterapeuter) och produkter. Utbudet av olika skönhetsprodukter är så stort att det många gånger kan kännas svårt att veta vika typer av make up som skall användas för varje individ eller många gånger också, hur det skall appliceras för bästa effekt. Vem skall vi lyssna på för att veta vad som är rätt och fel? Många unga flickor är dessutom osäkra på sitt eget utseende och känner svårighet att hitta sig själv och sin egen stil. För att sedan inte tala om unga män där make up gör allt större intrång. Män har ingen tidigare erfarenhet och blir ofta förvirrade när det gäller vad för make-up som skall passa.

Men när det gäller skönhet finns det sällan eller aldrig rätt eller fel. För olika personer med olika syften och önskningar kan allt från mycket kraftig make up till en ytterst sparsam behandling te sig helt perfekt – precis målet som skulle uppnås.

För de personer som vill fördjupa sig i konsten att lägga en perfekt make up finns det gott om utbildningar både i Sverige och utomlands. Vid dessa utbildningar ges information och grundkännedom om olika make up produkter, grundläggande hudvård, hur man nyttjar olika redskap som borstar och spatlar, hur man korrigerar ögonbryn eller modellerar fram olika skuggor kring exempelvis ögonen. Viktigt är också att arbeta ergonomiskt så inte ens egna rygg eller axlar tar skada i längden.

För de intresserade som genomgår utbildning i make up slutar de flesta i en anställning på någon salong eller klinik som erbjuder hjälp till privatpersoner. Eller så leder utbildningen till ett arbete inom mode, teater, tv eller film där personer behöver professionell sminkning inom sitt arbete. Som skicklig make up artist ges det ofta möjligheter till bra jobb med en hög inkomst och även att få träffa mycket kända personer.

En framgångsrik make-up artist är oftast en person som förutom intresse i rena produkter också är intresserad av färg, form och mode och har en naturlig fallenhet för aktuella trender. En bra känsla för människor krävs också alltid för att göra ett bra arbete – det skall inte glömmas av att det alltid är levande människor med olika personligheter, både på utsidan och insidan, man jobbar med. Den sociala biten avgör ofta hur framgångsrik personen blir.